Kounovské Otazníky z kamene

Kounov / Kounovské kamenné řady, jedno z nejtajemnějších míst Česka. A právě této záhadě je věnována nová expozice, která byla v sobotu otevřena přímo v Kounově.

Pestrý víkend pro každého nabízel Kounov.

U příležitosti otevření nové expozice "Otazníky z kamene" se zde uskutečnila vernisáž doplněná řadou dalších turisticky i divácky atraktivních akcí. Výstavu v prostorách restaurace U Tří lip připravili Karel Dudek a Miroslava Pritulová. Oba se mapování kamenů v okolí Kounova, ale i dalších míst, věnují už čtrnáct let. Z nepřeberného množství fotomateriálů i hmotných exponátů pak společně složili tuto ojedinělou expozici.

Návštěvníci slavnostního otevření výstavy ovšem nemuseli zůstat jen v rolích diváků, ale mohli využít například i dvě komentované vycházky přímo do kounovských řad. První vedl Roman Hartl ze Svazku měst a obcí a jeho přednáška byla zaměřena spíše na dostupná fakta a informace předchozích badatelů.

Druhou výpravu pak vedl známý záhadolog Miroslav Taussig. „Já patřím k těm, kdo si záhadu kounovských řad vysvětlují hodně dänikenovsky, proto se mé názory asi s dalšími znalci nebudou úplně shodovat,“ řekl před odchodem na prohlídku kamenných řad.

Komu se však do lesů mezi kameny nechtělo, měl stále z čeho vybírat. Horní patro hostince obsadila výstava fotografií „domácích“ cestovatelů Stanislava Bára a Radovana Valeše o jejich cestě po severozápadní Kanadě a Skalistých horách. Také oni si na nezájem diváků při svém komentáři nemuseli stěžovat.

Dalším lákadlem byla kounovská sokolovna. Zde byl opět po roce k vidění zdejší unikát, malovaná opona, kterou pro kounovské sokoly vytvořil akademický malíř Oskar Brázda.
Celý den zakončila pouťová zábava v sokolovně, kdy se v režii kounovských hasičů o dobrou náladu starala žatecká kapela Lekce.

Martin Kůs, Rakovnický deník, 27.4.2008