Viděli Mostečané UFO, nebo to byl mrak?
 

Most - Dvě skupiny Mostečanů pozorovali ve středu v 17 hodin nezávisle na sobě letící objekt, jehož původ si nedokázali vysvětlit. Deník má z různých částí města dvě písemné svědecké výpovědi, které se v popisu shodují. (Obr.: Nákres podivného předmětu od očité svědkyně.)

Překvapení pozorovatelé žádali o vysvětlení. Astronomové, policie a letiště žádný neidentifikovatelný objekt nezaznamenali. Podle vědců lidé zřejmě viděli méně obvyklý mrak čočkovitého tvaru, takzvaný Altocumulus lenticularis. Klub psychotroniky a UFO považuje případ za zajímavý.

„S přáteli jsme pozorovali na jasné obloze nad Mostem divný předmět černé barvy, velmi jasný a dosti velký. Něco takového jsem ještě neviděla,“ řekla Deníku Eva Balcarová, bydlící u Teska. Podle ní měl objekt pravidelný tvar, popsala ho jako pětiúhelník se zaoblenými hranami. „Bylo to nepřehlédnutelné. Těžko ale říci, jak vysoko to letělo. Bylo to větší než letadlo, bez světel, letělo to zcela tiše a rychle. Přilétlo směrem od Chomutova, během necelých dvou minut přelétlo celou oblohu, nabralo výšku a směrem k Libkovickému letišti, kde zmizelo. Vzhledem k velikosti si myslím, že jsme to nemohli pozorovat jen my,“ uvedla.

Halucinace? „Ne!“

Kolem 17. hodiny spatřila asi stejný objekt Iveta Hluzáková s manželem a synem, když šli kolem finančního úřadu.

„Vím, že to bude znít divně, ale mělo to tvar disku a bezhlučně se to pohybovalo směrem k mostecké knihovně. I na tu vzdálenost to bylo dost veliké, nebylo to osvětleno a nevydávalo to žádný hluk,“ sdělila Deníku Hluzáková. Litovala, že neměli fotoaparát nebo kameru. „Nebyla to halucinace, jelikož jsem to neviděla sama. Žádné logické vysvětlení mě nenapadá,“ dodala.

Deník včera informoval o případu mosteckého astronoma Zdeňka Taranta. Ten výpovědi pozorovatelů konzultovat i s kolegy z oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd ČR, které sídlí v observatoři v Ondřejově. A výsledek? Vědci ani jejich přístroje neregistrovali v uvedený čas žádný neznámý objekt na obloze.

Při zkoumání povětrnostních podmínek astronomové zjistili, že Mosteckem ve středu přecházela studená fronta. Ta zřejmě způsobila méně obvyklý přírodní jev – na nebi se objevil mrak Altocumulus lenticularis. Ten vzniká za hřebeny hor a má zvláště při západu slunce, kdy je osvětlen zespodu, výrazný diskovitý tvar.

„Tyto mraky mohou připomínat létající talíře,“ řekl Deníku astronom Tarant. „Že to byl tento typ mraku, je velice pravděpodobné,“ potvrdil Václav Pecka, vedoucí leteckého provozu Letiště Most, které žádné hlášení o neznámém objektu nepřijalo.

Organizace, která se zabývá fenoménem UFO, včera uvedla, že pozorovaný jev se podobá tomu, co se nad ČR objevilo už několikrát v průběhu několika měsíců.

„V poslední době jsme začali registrovat větší množství pozorování neidentifikovaných objektů na české obloze, které mají podobnou charakteristiku,“ sdělil včera Deníku Martin Toth z Klubu psychotroniky a UFO, občanského sdružení, které se zabývá otázkami anomálních jevů.

Mostecký deník požádal o vyjádření, případně vysvětlení, také Ministerstvo obrany. Mohlo se totiž jednat i o letoun některé spojenecké armády, například neviditelný bombardér. "Je nám líto, ale k uvedenému pozorování nemáme žádné informace a nedokážeme proto ani spekulovat o možných příčinách popsaného jevu," uvedl včera pplk. Petr Sýkora z tiskové a informační služby ministerstva.

Svědectví

Nepíše se mi o tom zrovna nejlépe, už jen proto, že si nedokážu vysvětlit, co jsem vlastně viděla. Možná jsem se odhodlala Vám o tom napsat už jen proto, že bych byla ráda za jakékoliv vysvětlení, předpokládám, že máte daleko lepší kontakty a možnosti informací, než - li já.

Bylo to ve středu 23.1. 2008 tak kolem páté hodiny odpolední. Vyšli jsme s manželem a synkem z pošty a procházku jsme směřovali kolem nového finančního úřadu k řadě obchůdků pod Magistrátem.

Když jsem náhodou pohlédla na nebe, zahlédla jsem cosi, co upoutalo mou pozornost svým podivným vzhledem. Vím, že to bude znít divně, ale mělo to tvar disku a bezhlučně se to pohybovalo směrem k Městské knihovně, i na tu vzdálenost to bylo dost veliké. Nebylo to osvětleno a nevydávalo to žádný hluk. Vidím velice dobře, a proto jsem byla překvapena tím, co jsem spatřila. Viděl to i manžel a dokonce jedna paní, co šla zrovna okolo. Možná bylo více lidí, kteří objekt zahlédli. Paní si myslela, že by to mohly být balónky, ale dle mého soudu by to musel být obrovský trs a pochybuji, že by byl svázán do diskovitého tvaru a měl tak pravidelný tvar. Kromě toho se nekonaly žádné oslavy.

Též teorie mého manžela, že by to mohl být letící igelit z nedaleké stavby unášený větrem, i kdyby nahoře byl tak silný vítr, nikdy by igelit nezůstal v tak pravidelném tvaru, naopak by se měnil a nepohyboval se přímočaře a stejnou rychlostí. Bylo mi líto, že jsme sebou neměli kameru, fotoaparát nebo dalekohled, protože by mě velmi zajímalo, co jsem vlastně viděla. Už jen proto, že to nebyla halucinace, jelikož jsem to neviděla sama. Žádné logické vysvětlení mě nenapadá.

Myslím, že se tím nejspíš nebudete zabývat, ale přesto, pokud byste se něco dozvěděli, byla bych ráda za jakoukoliv informaci. Děkuji, s pozdravem Vaše čtenářka Iveta.

Svědectví

Dobrý den, 23. 01. 2008 v 17.00h jsme s přáteli pozorovali na jasné obloze nad Mostem divný neidentifikovatelný předmět černé barvy, velmi jasný a dosti velký.Prosím Vás - neozval se vám ještě někdo kdo by to viděl také?? Bylo to pravidelné těleso - žádné mlhavé, zcela jasný předmět - pravidelný několikaúhelník - možná 5tiúhelník a každý úhel jako by byl s kruhem... zaoblený - bylo to nepřehlédnutelné, těžko říci jak vysoko to letělo. Bylo to větší než letadlo, bez světel, letělo to zcela tiše, a rychle - zase rychleji než letadlo. Přilétlo to směrem od Chomutova a během snad 3 minut přelétlo celou oblohu, nabralo výšku a směrem k Libkovickému letišti zmizelo. Psala jsem již i na to letiště, zda něco nezaznamenali, ale nikdo mi zatím neodpověděl. Pozorovali jsme to 3 dospělí lidé a opravdu nevíme, co to mohlo být. Vzhledem k velikosti si myslím, že jsme to nemohli pozorovat jen my. S pozdravem Balcarová Eva

Autor: Martin Vokurka