Z UFO jsou houby

Maňovice na Sušicku - Tmavé kruhy v trávě se z ničeho nic objevily na zahradě Karla Klozara v Maňovicích a na lukách asi dvě stě metrů za touto zahradou. 

Karel Klozar po dlouhých letech poházel svoji zahradu v Maňovicích mletým vápencem. Za několik dní si ale všiml, že se pod stromy v trávě vytvořily tmavší kruhy. 

"Přisuzoval jsem to vápnění a nočnímu vlhku. Po dalším nočním dešti kruhy ještě více ztmavly, nicméně jsem si stále myslel, že jsem tam vysypal více vápna," řekl Klozar. 

Svůj názor ale změnil, když se s manželkou vypravil za zahradu na louky na procházku a asi dvě stě metrů za plotem, kde se ani nehnojilo ani nevápnilo, viděl také kruh a o kus dále ještě další tři. "Příčinu jejich vzniku si nedovedu vysvětlit. Proč tam roste mnohem větší a tmavší tráva a proč roste do pravidelných kruhů, přibližně stejné velikosti?" klade si otázku Klozar a spekuluje s otázkou, zda nemohly kruhy způsobit nějaké síly například z vesmíru. 

Odborníci ale záhadu objasnili. Jde prý o kruhy počínajícího podhoubí. "Až šedesát druhů hub vytváří tato kruhová podhoubí. Ta vznikají tak, že v půdě vyklíčí výtrus houby a paprskovitě se šíří na všechny strany. Za vhodných podmínek se na okraji podhoubí vytvoří plodnice. Další rok se tedy kruh zvětší o část, kterou podhoubí poporoste a takto může růst dvacet i více let," řekl Luboš Šafařík z Klubu psychotroniky a UFO v Plzni. 

Ten dále dodal, že dosud není uspokojivě vysvětleno, proč u většiny kruhů rostou na jejich obvodu rostliny bujněji, zatímco uvnitř je vegetace výrazně slabší, zatímco jinde je tomu naopak. Může tomu být proto, že kruhová podhoubí paraziticky využívá přítomnou vegetaci. 

Jana Kolářová 

Klatovský, Plzeňský deník - 22.3.2007