Kruhy v obilí se přesouvají

Klatovsko - Obrazce na polích nedají na Klatovsku stále spát záhadologům. Přestože jejich zlatý věk v polovině devadesátých let už dávno odezněl, tato záhada nezmizela z okruhu jejich zájmu. "Zatím poslední kruh byl zaznamenán na Sušicku předloni a jednalo se zřejmě o padělek. Je zajímavé, že výskyt kruhů se nyní přesunul na Moravu, kde se hojně objevují," nastínil záhadolog Pavel Miškovský. 

Výskyt kruhů na Klatovsku stále sleduje a zaznamenává člen Klubu psychotroniky a UFO Pavel Kalista z Radinov. "Kruhy v obilí se na Klatovsku v minulosti vyskytovaly už od června. Zatím jsme žádný nezaznamenali. V minulosti byly některé z nich odhaleny jako stoprocentní padělky a jiné naopak jako jednoznačně pravé. Ty druhé se poznají tak, že stébla obilí nejsou polámaná, ale jen ohnutá. Působí na ně nejdříve teplo a pak chlad. Zatím neznáme přístroje, které by to dokázaly tak dokonale udělat," vysvětlil Kalista. 

Teorií na vznik kruhů v obilí je mnoho. Pavel Miškovský se přiklání k tomu, že je dělá vzdušný vír s další silou vycházející ze země. Pavel Kalista je spíše zastáncem toho, že za vším stojí neznámé technologie lidí, například armády. Třetí skupina záhadologů tvrdí, že je vytváří svými dopravními prostředky mimozemšťané. 

"Kruhy obilí byly zaznamenány letos v různých částech republiky a to i ve vojtěšce či kukuřici. V Plzeňském kraji o žádném případu zatím nevím. Je však možné, že se během letních prázdnin někde objeví," dodal Kalista.

Klatovský deník, 29.6.2006