Ufolog: Záhada? Ne! Jen létající přání
 

Plzeň - „Viděl jsem UFO,“ zní rozrušený hlas v telefonu a popisuje záhadný jev, při kterém po obloze pluje bezhlučně několik zářivě červených nebo žlutých objektů. Občas letí rychle, pak se zastaví na místě, změní formaci nebo najednou zhasnou. Takové telefonáty vyřizují stále častěji plzeňští ufologové. V poslední době je to prý drtivá většina všech hlášení.

Ovšem Luboš Šafařík z plzeňského Klubu psychotroniky a UFO vysvětluje, že v žádném případě nejde o neidentifikovatelné létající předměty. „Je to nová hračka, nazývaná létající přání nebo thajská lucerna. V podstatě jde o malou montgolfiéru, tedy papírový balónek, který se vznáší díky horkému vzduchu,“ říká Šafařík a vysvětluje: „Tableta hořlavého materiálu, která je umístěna v balónku, hoří dost velkým plamenem a brzy vynese svítící lucernu velmi rychle do nebe. Když kapsle dohoří, pozorovatel zaznamená náhlé zhasnutí a balónek s ochlazujícím se vzduchem uvnitř pomalu klesne k zemi. Za vhodných podmínek tak může přeletět i několik desítek kilometrů.“

Podle společnosti, která thajské lucerny do Česka dováží a prodává pomocí internetového obchodu, byly zpočátku létající lucerny používány k signalizaci v armádě, protože byly viditelné z velké vzdálenosti. Poté však začaly symbolizovat víru v naplnění lidských snů a přání. Záře lampionu má odehnat smůlu, bolest v srdci a přinést lidem štěstí, lásku, zdraví a prosperitu.

Výrobek je sice klasifikován jako zábavní pyrotechnika, ale jeho používání není bez nebezpečí. A na to se snaží upozorňovat i ufolog Šafařík. „Stačí malý náklon balonku, papír vzplane a rychle padne k zemi, kde může zapálit cokoli – suchou trávu, les, obilí… také ve vzduchu se může tato hračka stát velmi nebezpečnou zbraní. Setkání letadla či vrtulníku s hořící koulí by zvedlo tep mnohému pilotovi a nasátí do motoru by znamenalo katastrofu,“ říká Šafařík. Připomíná, že už v počátcích vyšetřování ničivého požáru Veletržního paláce v Praze se jako první příčina požáru uváděly tyto lampiony. Kdosi je tam v inkriminovaný večer vypouštěl.

Hasiči v Plzeňském kraji se však dosud nesetkali s požárem, který by byl zapříčiněn vzplanutím od thajské lucerny. V každém případě ale doporučují dodržovat při použití lucerny bezpečnostní pokyny výrobce.

„To znamená nikdy nevypouštět lucerny v blízkosti hořlavin nebo výbušnin a například také u čerpacích stanic. Dále se vyvarovat vypouštění luceren v bezprostřední blízkosti suchých luk, lesů a stožárů vysokého napětí. Vyšší nebezpečí vzniku požáru také hrozí při silnějším větru a dlouhotrvajícím suchém počasí,“ uvádí Alena Marešová, tisková mluvčí krajských hasičů.

Autor: Zuzana Volaříková

Plzeňský deník, 18.5.2009