V Chudenicích objeveny staré chodby a sklepy

Starý černínský zámek v Chudenicích má opět další rozluštěnou záhadu

Pod zámkem se totiž ukrývá celá řada chodeb a sklepení, o kterých odborná ani laická veřejnost neměla zatím žádné bližší a nebo jen mlhavé informace.

Tajemné podzemí a různá strašidelná zákoutí patří zajisté ke každému historickému objektu. U většiny zámků a nebo hradů šlo většinou o bájné pověsti a vyprávění. V Chudenicích jde ale o skutečnou realitu, a tím tamní zámek má další unikát.

„Podle starých pramenů a pověstí se vědělo, že pod zámkem mělo být hned několik chodeb. Původně totiž v místech hlavní zámecké budovy stávala gotická opevněná tvrz s vodním příkopem a baštami. Podzemní prostory, kam vedou chodby ze zámeckého sklepení, mají tři směry. Sloužily prý jako únikové chodby, sklepy, zásobárny potravin a podobně. Některé sklepy byly ale v minulosti zasypány, u jiných byly zazděny vchody. Přesto nám něco říkalo, že zde přece musí být něco víc, a tak jsme na zámek pozvali lidi z plzeňského Klubu psychotroniky a UFO, senzibila, geologa a samozřejmě odborníky, kteří používají detektory na hledání podzemních chodeb, jeskyní a tajemných míst. Podzemní prostory, kterých se prokázalo pod zemí hned více, budou pocházet z období gotiky, kdy sloužily pro posádku a osazenstvo tvrze. Druhé chodby využívala šlechta nejspíše jako spojení do nedalekého sakrálního prostoru kostela,“ říká kastelánka zámku Marie Rynešová.

„Každý, když do Chudenic přijede a povídá se o tajných chodbách, tak se nám směje a myslí si, že jde o další báchorky. Chudeničtí ale o chodbách vědí. Vždyť se v nich jako děti a nebo už jako dospělí snad každý z nich někdy procházel. Jedna z chodeb vedla až k tzv. Vápenné peci u Americké zahrady, kde do ní vlezli kluci ještě ve čtyřicátých letech dvacátého století,“ vzpomíná bývalá správkyně zámku Anna Horáková, která se o objekt starala více než dvacet let. I ona v zámeckém podzemí a chodbách byla.

Pod zámkem kromě chodeb, o kterých se všeobecně vědělo, existují i další s obrovskými sklepními prostorami hned ve dvou patrech nad sebou. Některé části jsou zavaleny, ale jinak jde o zachovalé sklepní prostory a chodby se skalní jeskyní pocházející ze 14. století. To nás také vede k myšlence, že hlavní budova bývalé tvrze nestála v místech hlavní zámecké budovy, jak se dosud uvádí, ale v místech zámeckého nádvoří, kde stojí malé hospodářské objekty,“ myslí si Hrouda.

Chodby jsou dva metry vysoké i široké. Pokud by se vyčistily od nánosů a závalů, což by nemuselo být finančně náročné, mohly by být pro zámek dalším lákadlem turistů,“ říká Hrouda.

Snem kastelánky Marie Rynešové je, zámecké sklepení a podzemí jednou návštěvníkům zpřístupnit. Všechno ale záleží na penězích a správě zámku, který patří městysu Chudenice.

Ludvík Pouza, Klatovský deník, 15.8.2008