Motoristy pod Svatou ošálí optický klam

Svatá - Silnice mezi Trubínem a Svatou je z obou směrů z kopce. Není to však žádný výmysl. Může za to optický klam, na který na začátku léta upozornili výzkumníci z Klubu psychotroniky a UFO. Jedná se o dvousetmetrový úsek silnice, který začíná za mostem pod Svatou. Směrem od Svaté se silnice zdá stále z kopce, ale po 100 metrech jakoby stoupala. Tento optický klam je vidět i z druhé strany od obce Trubín, odkud se zdá přesně opačný. Je jasné, že silnice nemůže vést z obou stran z kopce. Vznik optického klamu zdůvodňuje výzkumný tým tak, že násep u silnice není po celé délce stejně vysoký a silnice se zařezává do svahu. Tam, kde je silnice z kopce, je násep vyšší. Představitelům obce Svatá nikdo měření nenahlásil. "Nikdo z výzkumného týmu za mnou nepřišel, takže o jakémsi optickém klamu, nebo měření oficiálně nic nevím. Vše jsem se dozvěděla až od místních lidí," uvedla starostka Svaté Alexandra Pavlišová. 

Řidiči si anomálii ověřují 

O klamu se tak občané dozvídají v místní hospodě a vyměňují si informace mezi sebou. Samozřejmě se najdou i tací, kteří si klam vyzkoušeli na vlastní kůži. Nejpůsobivější je tehdy, když řidič sedí v odbržděném autě a to se začne pohybovat proti logicky danému směru. Zajímavé je, že když se pozorovatel dívá od spodního potoka je klam také patrný. Nejde tak vlastně říci jak silnice vede. "Zastavili jsme ve zlomu silnice a nechali běžet motor. Vůz se začal pohybovat proti směru jízdy, až se tachometr zastavil na padesátikilometrové rychlosti," uvedla jedna z místních obyvatelek. Optický klam vyzkoušela také starostka Pavlišová. "S manželem jsme jeli ze Svaté na Trubín a zkoumali jsme, jak silnice vlastně vede. Došli jsme k názoru, že tímto směrem jedeme pořád mírně do kopce, optický klam jsem nezaregistrovala," řekla s úsměvem starostka. 

Poutače se stavět nebudou 

Klam by si zasloužil upozornění na začátku a konci zmíněného úseku. Obec ale zatím nic neplánuje. "Zatím jsme o tom neuvažovali a ani se o tom nebavili, takže v dohledné době nikde žádný poutač nebude," dodala starostka Pavlišová. 

Fotografie: V tomto místě pod Svatou se řidiči setkají s anomálií. Je tu zlom svahu a silnice začíná stoupat. Vše je jen optický klam. 

Foto internet 

(bar, kp) 

Berounský deník - 17.8.2006

Motoristy pod Svatou šálí zrak!

Svatá - Silnice mezi Trubínem a Svatou na Berounsku je z obou směrů z kopce. Může za to optický klam, na který upozornili výzkumníci z Klubu psychotroniky a UFO. Jedná se o dvousetmetrový úsek silnice, který začíná za mostem pod Svatou. Směrem od Svaté se silnice zdá stále z kopce, ale po 100 metrech jako by stoupala. Stejný pohled je vidět i z druhé strany. Je ale jasné, že silnice nemůže vést z obou stran z kopce. Vznik optického klamu zdůvodňuje výzkumný tým tak, že násep u silnice není po celé délce stejně vysoký a silnice se zařezává do svahu. Tam, kde je silnice z kopce, je násep vyšší. 

(bar, kp) 

Nymburský deník - 19.8.2006